Τετάρτη 28 Νοεμβρίου 2012

Η εξαπάτηση ως τμήμα μελέτης και διδασκαλίας του corpus των πολιτικών και οικονομικών επιστημών


Ημερομηνία: 27/11/2012
του Γ. Δαράτου από Βρυξέλλες
Ύστερα από τρεις συνεδριάσεις του Γιούρογκρουπ , εκ των οποίων οι δύο τελευταίες μαραθώνειες( κάπου 30 ώρες διάρκεια) οι 17 ΥΠΟΙΚ των χωρών της ευρωζώνης κατέληξαν σε μια απόφαση-πακέτο νέας διάσωσης της Ελλάδας(2013-2016) με μέτρα που θυμίζουν περισσότερα μαγική εικόνα παρά πραγματικότητα.
Το μόνο ουσιαστικό και χειροπιαστό που συμφωνήθηκε χθες νωρίς το πρωί στις Βρυξέλλες, ήταν η απόδοση στην Ελλάδα των περασμένων δόσεων του Μνημονίου που οι εταίροι μας είχαν, με διάφορα προσχήματα, παρακρατήσει από τις αρχές του περασμένου καλοκαιριού μέχρι σήμερα. Μιλάμε για 43.7 δισ. ευρώ από τα οποία τα 34.4 δισ. που αφορούν κυρίως στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών θα δοθούν αμέσως μετά τη λήψη της τυπικής απόφασης  του Γιούρογκρουπ, στις 13 Δεκεμβρίου. Τα υπόλοιπα 9,3 δις. θα δοθούν σε τρεις  δόσεις, το πρώτο τρίμηνο του 2013 ύστερα από σχετικές αξιολογήσεις της τρόικας ότι η ελληνική δημοσιονομική πολιτική ακολουθεί τους άξονες που της έχει υπαγορεύσει.
Ως προς τις άλλες χθεσινές αποφάσεις αξίζει ν αναφερθούν:
Η Μείωση των επιτοκίων του 1ου Μνημονίου κατά  1%
Η αναβολή των αποπληρωμών του κεφαλαίου των δανείων από το 2ο Μνημόνιο για 15 χρόνια και των τόκων που προκύπτουν από τα δάνεια αυτά, για 10 χρόνια,(επιμήκυνση)
Η Απόδοση-επιστροφή στην Ελλάδα τμήματος(σ.σ. και όχι ολόκληρου του ποσού), από τα κέρδη που  ανήθικα βγάζει η Ευρωπαική Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) από τα ελληνικά ομόλογα που αγόρασε για μια μπουκιά ψωμί την περίοδο 2010-2011, ενώ τώρα η Ελλάδα τα αποπληρώνει στο ακέραιο της τιμής τους. Τα κέρδη αυτά η ΕΚΤ τα έδινε μέχρι σήμερα στους εταίρους μας, ανάλογα με την συμμετοχή τους στο κεφάλαιο της. Η απόφαση προβλέπει ότι σημαντικό (όχι ολόκληρο) τμήμα αυτών των κερδών θα επιστραφούν στο Ελληνικό δημόσιο.
Το Γιούρογκρουπ ανακοίνωσε, επίσης, γενικώς και αορίστως, την επαναγορά εκείνου του τμήματος του ελληνικού χρέους το οποίο εκδόθηκε υπό τη μορφή των ομολόγων του αγγλικού δικαίου μετά το «κούρεμα» (PSI) σε υποχρεωτική η (και) εθελοντική αντικατάσταση των παλαιότερων ομολόγων που κουρεύτηκαν.
Ως προς τη ανακοινωθείσα μείωση των επιτοκίων, αυτή θα πρέπει να περάσει προς έγκριση από  7 Κοινοβούλια εκ των 17 των χωρών της ευρωζώνης . Αν όλοι και οι 17, συμφωνήσουν τελικά με αυτή την απόφαση ,τότε το μέτρο αυτό θα μειώσει το ελληνικό Δημόσιο χρέος κατά 2 δις. ευρώ που ισοδυναμεί με 1.5% έως και 2.5% του ΑΕΠ της χώρας. Από μόνο του ποσοστό ασήμαντο.
Ως προς την αναβολή αποπληρωμών κεφαλαίου και τόκων από το 2ο Μνημόνιο κ.λ.π., με αυτές μειώνουν τις αποπληρωμές της Ελλάδας βραχυπρόθεσμα αλλά αυξάνουν κάθετα το συνολικό χρέος της μακροπρόθεσμα(κάπου 40 δις. ευρώ), μετά δηλαδή το 2022, χρονιά που έχει τεθεί, περιέργως, ως σημείο αναφοράς.
Ως προς την  απόδοση τμήματος των κερδών της ΕΚΤ στην Ελλάδα, το ποσό που υπολογίζεται ότι θα εισπράξει η δεύτερη ανέρχεται στα 7 δις. ευρώ.
Ας υπολογίσουμε τι θα εισπράξουμε με βάση αυτές τις δύο δήθεν σημαντικές αποφάσεις –υποχωρήσεις των εταίρων μας: 9 δις. ευρώ, με άλλα λόγια κάτι λιγότερα από ψίχουλα, αν λάβουμε υπόψη ότι το ελληνικό δημόσιο χρέος, που θέλουμε να μειώσουμε,  φθάσει του χρόνου στο 190-200% του ΑΕΠ  και έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι οι δανειστές μας κάνουν τους υπολογισμούς τους με ένα ελληνικό δημ. χρέος που θα ισοδυναμεί στο 2022 στο 124% του ΑΕΠ μας ενώ το 2020 θα αντιστοιχεί σε... 350 δις. ευρώ. Πως αυτό θα μειωθεί με τις ψείρες που μας δίνουν?? Απλούστατα  θα μειωθεί με ένα γενναίο, νέο «κούρεμα» του που δεν το  λένε τώρα.
Υπολογίζουν οι δανειστές μας ότι για να πέσει το ελληνικό δημ. χρέος στο 124% του ΑΕΠ, σταδιακά, μέσα στα επόμενα οκτώ χρόνια(2012-2020), χρειάζεται αυτό να μειωθεί κατά 40 δις. ευρώ ενώ, παράλληλα το ΑΕΠ να έχει κι αυτό σταδιακά αυξηθεί κατά 50 δις. Ευρώ ( από που?  Και πώς??).
Έτσι φθάνουμε  στο σχέδιο των εταίρων για την επαναγορά και μέσω αυτής ,το σβήσιμο 31 δις. ευρώ. Και σε ποια τιμή θα αγοράσουν ελληνικά ομόλογα?? Φαντασιώνονται ότι θα τα επαναγοράσουν σε τιμή όχι υψηλότερη από εκείνη του κλεισίματος των αγορών της 23ης Νοεμβρίου, δηλαδή της τελευταίας εργάσιμης ημέρας πριν από τη συνεδρίαση του Γιούρογκρουπ. 
Η απορία μας όμως είναι εύλογη:  λαμβανομένου υπόψη ότι τα ομόλογα που εξέδωσε το δίδυμο  της κυβέρνησης Παπαδήμου- Βενιζέλου, δεν «κουρεύονται», ποιός θα είναι ο παράφρων κάτοχος τους, που θα σπεύσει να τα πουλήσει στις τιμές της 23ης Νοεμβρίου όταν γνωρίζουμε πως πολλοί, πάρα πολλοί, προσφέρουν πολύ περισσότερα για την αγορά τους, όπως τα γνωστά κερδοσκοπικά Hedge Funds που θα τα αγοράσουν κοψοχρονιά και έπειτα θα εμφανισθούν στα αγγλικά και αμερικανικά δικαστήρια απαιτώντας την αποπληρωμή τους στην ονομαστική αξία των ελληνικών ομολόγων που έχουν αγοράσει,  ειδάλλως, θα ζητήσουν να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού δημοσίου, κατά προτίμηση στο εξωτερικό.
Με άλλα λόγια, από την παράθεση των στοιχείων της απόφασης του Γιούρογκρουπ και με την εξαίρεση των 43,7 δις. ευρώ των δόσεων που μας χρώσταγαν,  όλη η υπόλοιπη  απόφαση είναι 100% χωρίς θεμέλια. Αλλά αυτό η κυβέρνηση θα φροντίσει να το σκεπάσει κάτω από τις θριαμβολογίες της για την περίφημη δόση που θα μας ... σώσει χωρίς να λένε ότι όλες αυτές οι επιμηκύνσεις και τα διαφόρου τύπου δάνεια το μόνο που κάνουν είναι να αυξάνουν αντι να μειώνουν το Δημ. Χρέος της Ελλάδας.
Αξίζει τέλος να διαβάσει με λίγο προσοχή κανείς την χθεσινή ανακοίνωση του Γιούρογκρουπ για να κατανοήσει την ασάφεια των αποφάσεων και των υποσχέσεων προς την Ελλάδα που την χαρακτηρίζει σκανδαλωδώς σα μια «φιλόδοξη μεσοπρόθεσμη δημοσιονομική στρατηγική για την περίοδο 2013-2016».
 Ως προς τον ειδικό ξεχωριστό λογαριασμό για την εξυπηρέτηση του χρέους της, η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να μεταφέρει σ αυτόν όλα τα έσοδα των ιδιωτικοποιήσεων και το 30% των πρωτογενών της πλεονασμάτων... (sic).Όλα δε αυτά θα ελέγχονται από την τρόικα η ειδικούς επιτρόπους κάθε τρεις μήνες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου