Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012

ΠΩΣ ΑΠΟΡΡΙΠΤΕΤΑΙ ΠΡΟΤΑΣΗ ΝΟΜΟΥ ΠΟΥ ΥΠΟΒΑΛΕΙ Ο "ΕΧΘΡΟΣ" ΣΥΡΙΖΑ


ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΑ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ

Της ΚΕΡΑΣΙΝΑΣ ΡΑΥΤΟΠΟΥΛΟΥ*
Η πρόταση νόμου που είχε καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ με θέμα: “Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών” τελικά απορρίφθηκε από τους βουλευτές της εσωτερικής τρόικας. Ήταν αναμενόμενο αφού προέρχονταν από τον «εχθρό» ΣΥΡΙΖΑ.
Σύσσωμος ο κυβερνητικός τύπος έσπευσε να αναγγείλει την είδηση, αλλά με τρόπο που αναδεικνύει ότι η Κυβέρνηση δεν ολιγωρεί. Η κύρια αναγγελία ήταν όχι η απόρριψη της πρότασης νόμου, αλλά ότι η Κυβέρνηση έχει έτοιμο σχέδιο νόμου για τη ρύθμιση των δανείων των πολιτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αντικειμενικά τις υποχρεώσεις τους, που θα λαμβάνει, όμως, υπόψη την ανάγκη βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος. Δηλαδή προτάσσουμε πάνω από όλα τα συμφέροντα των τραπεζών.
Στη συζήτηση έλαβαν χώρα πολλά και θαυμαστά γεγονότα όπως:
  • κατηγορία του κ. Σκορδά ότι οι βουλευτές «επιχειρούν ψευδόμενοι να πείσουν ότι ενδιαφέρονται για τα προβλήματα του λαού και ότι καπηλεύονται τα κοινωνικά προβλήματα που δημιούργησε η κρίση»,
  • ένταση και έντονο ύφος κατηγορίας στους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ότι έχουν αντίληψη κοινοβουλίου – καφενείου επειδή ανάφεραν ότι ο πρωθυπουργός δεν απαντά στις ερωτήσεις των αρχηγών κομμάτων ,
  • ανακοίνωση ότι η κυβέρνηση θα καταθέσει άλλη πρόταση καλλίτερη «που θα παρεμβαίνει υπέρ των δανειοληπτών πολιτών, που δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν αντικειμενικά τις υποχρεώσεις τους, θα λαμβάνει υπόψη την ανάγκη βιωσιμότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος και θα εξασφαλίζει δικαιοσύνη προς τους πολίτες που εξυπηρετούν με θυσίες τις δανειακές τους υποχρεώσεις»
Αυτά τα ωραία και στομφώδη λόγια εξαπέλυσαν μαζί με μύδρους εναντίον των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, που είναι «ψεύτες, δεν γνωρίζουν από σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος και το κυριότερο χαϊδεύουν αυτιά και ευνοούν εκείνους, που συστηματικά δεν θέλουν να πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους, δηλαδή τους μπαταχτσήδες».
Ξεχνούν ότι το σύνολο των Ελλήνων δανειοληπτών στενάζει κάτω από το βάρος των υποχρεώσεών τους, που αυξάνεται ενώ οι πολιτικές των μνημονίων μειώνουν το εισόδημά τους σε επίπεδα εξαθλίωσης και οι άνεργοι είναι ήδη 1.300.000 επίσημα.

Ακόμη και αν είχαν πρόθεση να εφαρμόσουν κάποιες ρυθμίσεις γιατί δεν έχουν καταθέσει μέχρι τώρα πρόταση νόμου; Και το κυριότερο, αν πραγματικά είχαν καλές προθέσεις, ας συζητούσαν την πρόταση και ας πρότειναν τις βελτιώσεις που θα απάλειφαν τις αδικίες ή τις στρεβλώσεις που περιείχε το σχέδιο. Τότε όμως θα παραδέχονταν ότι η Αντιπολίτευση προσφέρει υπηρεσίες χρήσιμες και δεν θα μπορούσαν να εξαπολύουν κατηγορίες ότι έχουν αντίληψη κοινοβουλίου – καφενείου.
Οι βουλευτές της Κυβέρνησης με κομπασμό ανάφεραν ότι έχουν έτοιμη πρόταση νόμου για ρύθμιση των δανειοληπτών που στηρίζεται στην επιμήκυνση της διάρκειας του δανείου και στη μείωση της δόσης. Όλοι όμως γνωρίζουν ότι η επιμήκυνση του δανείου χωρίς διαγραφή οφειλής και χωρίς μείωση επιτοκίου σημαίνει αύξηση των τόκων, δηλαδή μεγαλύτερη επιβάρυνση των δανειοληπτών και παράλληλα αύξηση των εσόδων των τραπεζιτών.
Ακόμη από άλλο βουλευτή αναφέρθηκε και η φοβερή πρόταση της υιοθέτησης του ισπανικού μοντέλου της λογικής leasing, κατά το οποίο, το δάνειο μετατρέπεται σε μακροχρόνια μίσθωση και το ακίνητο περνάει στην κατοχή της τράπεζας.  Στην περίπτωση αυτή, ο δανειολήπτης χάνει το σπίτι του και μετατρέπεται σε ενοικιαστή της ιδιοκτησίας του, χωρίς ελπίδα να διασωθεί, γιατί αν μπορεί να πληρώνει το μίσθωμα, θα μπορούσε να πληρώνει και τη δόση του.
Η τράπεζα όμως κερδίζει πολλαπλά γιατί δεν καταγράφει το δάνειο στις επισφάλειες αλλά ως leasing, επιπλέον δε κερδίζει από την αξία του ακινήτου, που της ανήκει και συμβάλλει στη μείωση του πιστωτικού κινδύνου της και κατά συνέπεια των κεφαλαιακών απαιτήσεών της.  
Είναι γεγονός ότι οι τράπεζες δεν ενδιαφέρονται για την άμεση αποπληρωμή των δανείων τους αλλά επιθυμούν ακριβώς το αντίθετο. Να έχουν διογκωμένο χαρτοφυλάκιο δανείων, που να είναι ενήμερα (χωρίς καθυστερήσεις) και να παράγουν τόκους για την αύξηση των εσόδων τους και να μη χρειάζεται να ανησυχούν για την αναπλήρωση των κεφαλαίων τους.
Αν και γιαυτό, αν χρειαστεί, θα φροντίσουν πάλι οι Κυβερνήσεις, που θέτουν πάνω από όλα τη «σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού συστήματος», ακόμη και αν χρειάζεται να κάνουμε δώρα εκατομμύρια και δισεκατομμύρια από το υστέρημα των Ελλήνων φορολογουμένων σε τραπεζίτες σαν τον Λαυρεντιάδη και τον Σάλλα.
Τα κόμματα της αντιπολίτευσης υποδέχτηκαν θετικά την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ, επειδή θεωρείται αναγκαιότητα μια γενναία διαγραφή χρεών για να ανακουφισθούν λίγο οι δανειολήπτες, που βλέπουν επί τρία χρόνια να μειώνεται το εισόδημά τους και να αυξάνονται τα «χαράτσια» που τους επιβάλλουν τα μνημόνια.
Η βασική αρχή, στην οποία στηρίχθηκε η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν ότι ο κάθε δανειολήπτης θα διαθέτει το 30 % του ετήσιου εισοδήματός του για την αποπληρωμή των τραπεζικών υποχρεώσεων του σε ετήσια βάση και αυτό, που δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί θα διαγράφεται από το χαρτοφυλάκιο των τραπεζών. Με το δεδομένο ότι η ανακεφαλαιοποίησή τους από το ΤΧΣ (δηλαδή με επιβάρυνση του Ελληνικού Δημοσίου), που καλύπτει και αυτές τις ζημιές από τα καθυστερημένα δάνεια δεν προκαλείται επιπρόσθετο κόστος στις τράπεζες και πολύ περισσότερο στο Ελληνικό Δημόσιο.
Δηλαδή, με άλλα λόγια οι τράπεζες, αφού ανακεφαλαιοποιούνται με επιβάρυνση των Ελλήνων φορολογουμένων για τις ζημιές τους όχι μόνο από τα κρατικά ομόλογα αλλά και από τα καθυστερημένα δάνεια, οφείλουν να διαγράφουν τις απαιτήσεις τους από δανειολήπτες που εξαθλίωσε η οικονομική κρίση. Οι απαιτήσεις αυτές, που ζητείται η διαγραφή τους, έχουν ούτως ή άλλως χαρακτηριστεί ως επισφαλείς και ήδη έχουν επιβαρύνει τους ισολογισμούς των τραπεζών.
Η προσπάθεια των Κυβερνητικών να υποστηρίξουν τη βασική αιτιολογία «υπερβολικού κόστους και ανεφάρμοστη», με την οποία και απορρίφθηκε τελικά η πρόταση νόμου, αποκάλυψε σημαντικές αδυναμίες τους στην κατανόηση των τραπεζικών θεμάτων.
Εκτός και αν τα κατανοούν αλλά προτιμούν να παραπλανούν τους ψηφοφόρους τους με έωλες παραδοχές και ψευδείς ισχυρισμούς.
Ο βουλευτής της ΝΔ Σκρέκας είπε ότι το ετήσιο κόστος διαγραφής του συνολικού χαρτοφυλακίου δανείων των τραπεζών, που υπολογίζεται σε 7 δις το ανώτερο, θα είναι σε 5 χρόνια 35 δις, δηλαδή άλλη μια ανακεφαλαιοποίηση. Φαίνεται ότι δεν μελέτησε την έκθεση, που συνόδευε την πρόταση, ή το πιθανότερο δεν γνωρίζει από τράπεζες, επισφάλειες, προβλέψεις και ισολογισμούς. Ας του εξηγήσει κάποιος, ότι τα δάνεια, που εμφανίζουν αδυναμία αποπληρωμής, είτε τα διαγράψουν οι τράπεζες, είτε δεν τα διαγράψουν, καταγράφονται ως ζημιές και μειώνουν τα κεφάλαια τους, επειδή θεωρούνται επισφάλειες. Εκτός και αν οι τράπεζες χρησιμοποιήσουν άλλο τρόπο, όπως έχουν μάθει να κάνουν μέχρι σήμερα, δηλαδή να εμφανίζουν καθυστερημένα και επισφαλή δάνεια ως εικονικές ρυθμίσεις.
Η αλήθεια είναι ότι η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ είναι τεκμηριωμένη, έχει υπολογισμένο κόστος και εξυπηρετεί και το τραπεζικό σύστημα γιατί προβλέπει την εξυγίανσή του και την απελευθέρωσή του από τα «πεθαμένα» δάνεια.
Όλες οι τράπεζες γνωρίζουν ότι, από τους μόνιμα φτωχούς ή άνεργους επί 5ετία ή από ασθενείς με ανίατη χρόνια αρρώστια, δεν πρόκειται να ζητήσουν την αποπληρωμή των δανείων τους και θα αναγκαστούν να τα διαγράψουν.
Αυτά τα απλά στοιχεία υπήρχαν στην αιτιολογική έκθεση του νόμου, αλλά η Κυβέρνηση εμφάνισε την πρόταση πρόχειρη και υπερβολικού κόστους, επειδή έτσι τη βόλευε και επειδή προέρχονταν από τον εχθρό ΣΥΡΙΖΑ και έπρεπε με κάθε θυσία να διασυρθεί επειδή η αξιωματική αντιπολίτευση έχει αντίληψη κοινοβουλίου – καφενείου και δεν έχει την ικανότητα να κάνει ορθές προτάσεις νόμου.
Τέλος αξίζει να αναφερθούν δύο χαρακτηριστικά σχόλια αναγνωστών που αντιγράφηκαν, διατηρώντας την ορθογραφία τους, από site, που ανέφερε την είδηση ότι απορρίφθηκε η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για διαγραφή οφειλών λόγω υπερβολικού κόστους και επειδή είναι ανεφάρμοστη.
V ‘Ετσι κι' αλοιως εγω σταματησα να πληρωνω τις ρυθμησεις για τις κοκκινες καρτες μου. Κι'οχι γιατι δεν θελω, αλλα γιατι ΔΕΝ ΕΧΩ. Μου εκοψαν παρανομα κ' αντισυνταγματικα το 40%της συνταξης μου. Το ποσο παρανομος ειμαι εγω, δεν ξερω. Αν με δικασουν,θα βρουν τα σωβρακα κ' τις φανελες [που μου εχουν αφησει] να κατασχουν Ελα ομως που αν τους δικασει ο λαος, θα βρει πολαααααα να κατασχει. Και καλα εγω ειμαι ηλικιωμενος κ' με 38 χρ. κ'11800 ενσ.στα ΒΑΕ [χαλυβα κ' τσιμεντου] θα ΄΄αναχωρισω΄΄[με ασπρα πανια]  σε λιγο αφηνωντας τους τις ΚΑΤΑΡΕΣ μου για παρακαταθηκη. Οι νεοι ληστευμενοι κ' ανεργοι ποσο πιστευουν θα τους ανεχτουν ακομα, ΠΟΣΟΟΟΟ?’
V ‘σιγα μη χασουν οι τραπεζες με κυβερνησεις πασοκ και νδ’
*Η Κερασίνα Ραυτοπούλου είναι μέλος του τμήματος Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.
Τρίτη 16 Οκτωβρίου 2012.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου