Πέμπτη 20 Σεπτεμβρίου 2012

ΕΜΠΡΟΣ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΜΕ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΑ ΤΗ ΝΕΑ ΣΕΙΣΑΧΘΕΙΑ


ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΔΗΜ. ΣΤΡΑΤΟΥΛΗ ΚΑΤΑ ΤΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΝΟΜΟΥ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ - ΕΚΜ ΓΙΑ ΤΗΝ «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΑΝΑΚΟΥΦΙΣΗ ΤΩΝ ΥΠΕΡΧΡΕΩΜΕΝΩΝ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΩΝ»
ΣΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΗΣ
 Απόσπασμα παρέμβασης Δημήτρη Στρατούλη, Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και υπεύθυνου της ομάδας κοινοβουλευτικού ελέγχου του Υπουργείου Εργασίας στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής, σχετικά με την Πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «Για την οικονομική ανακούφιση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών»: 
 «Η υπερχρέωση των λαϊκών νοικοκυριών στις τράπεζες έχει εξελιχθεί σε εκρηκτικό κοινωνικό πρόβλημα την τελευταία τριετία, κατά την οποία οι βάρβαρες πολιτικές των μνημονιακών κυβερνήσεων οδήγησαν σε σφαγιασμό των εισοδημάτων  εργαζομένων, μικρομεσαίων επαγγελματικών και αγροτών, συνταξιούχων και κυρίως ανέργων. 
Η συνέχιση αυτών των κατεδαφιστικών για τα εισοδήματα και τις θέσεις εργασίας πολιτικών από την κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ, το νέο πακέτο αντικοινωνικών μέτρων που έχει συμφωνήσει με την τρόικα και οι ανένδοτες κερδοσκοπικές πρακτικές των τραπεζών που λειτουργούν ως «νόμιμοι τοκογλύφοι» θα οδηγήσουν σε ακόμα μεγαλύτερη εξαθλίωση και απελπισία τα υπερχρεωμένα στις τράπεζες νοικοκυριά.
Εκατοντάδες χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά, με μέλη τους να είναι άνεργα ή να υποαπασχολούνται ή «στην καλύτερη περίπτωση» να έχουν υποστεί δραστικές περικοπές μισθών/συντάξεων, αδυνατούν να εξυπηρετήσουν τις υψηλές δόσεις που απαιτούν οι τράπεζες στο πλαίσιο δανειακών συμβάσεων  που είχαν υπογράψει μαζί τους σε άλλες εποχές και με άλλα εισοδήματα. Απειλούνται να χάσουν τα σπίτια τους, υφίστανται εκβιασμούς με αυθαίρετες αναλήψεις από λογαριασμούς τους και διαρκείς ενοχλήσεις από τις εισπρακτικές εταιρείες που λειτουργούν ασύδοτα ως σύγχρονες συμμορίες του «φαρ-ουέστ». Τα χρέη των νοικοκυριών διογκώνονται συνεχώς επικίνδυνα, με επιπτώσεις ακόμα και στην ψυχική-σωματική υγεία και στις οικογενειακές και κοινωνικές σχέσεις.
Η πρόταση νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ για την ολική διαγραφή των χρεών προς τις τράπεζες των δανειοληπτών που βρίσκονται κάτω από τα όρια της φτώχειας, για τη μερική διαγραφή των χρεών τους σε ίδιο ποσοστό με τη μείωση των εισοδημάτων τους στα δυόμιση χρόνια του μνημονίου και για διαγραφή της μηνιαίας δόσης των δανείων τους ως προς το ποσό που υπερβαίνει το 30% του μηνιαίου εισοδήματός τους, γίνεται πρώτα απ’ όλα για να μπορέσουμε να αποτρέψουμε το κοινωνικό κραχ που έρχεται με μαθηματική ακρίβεια το αμέσως επόμενο διάστημα λόγω της συνέχισης των μνημονιακών πολιτικών. Γίνεται, επίσης, για να είμαστε συνεπείς ανάμεσα στις προεκλογικές εξαγγελίες και τις μετεκλογικές πράξεις μας, αλλά και για αναπτυξιακούς λόγους, γιατί συμβάλει στην αύξηση του διαθέσιμου εισοδήματος των λαϊκών νοικοκυριών και κατά συνέπεια στην αύξηση της καταναλωτικής δυνατότητάς τους και στην επανεκκίνηση της οικονομίας. 
Η πρόταση Νόμου του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ «για τη νέα σεισάχθεια», αποτελεί μια κοινωνικά δίκαιη, οικονομικά τεκμηριωμένη και πολιτικά ρεαλιστική πρωτοβουλία. Επιδίωξή μας είναι να γίνει υπόθεση διεκδίκησης των ίδιων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και του λαϊκού κινήματος. 
Η άρνηση αποδοχής της, στην κοινοβουλευτική επιτροπή, από την τρικομματική κυβέρνηση, αποδεικνύει την κοινωνική αναλγησία της και την υποταγή της στα συμφέροντα των τραπεζών»
20/09/2012     ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου