Σάββατο 19 Ιανουαρίου 2013

Νέο βιβλίο από τον Αλέξη Μητρόπουλο «Η κοινωνία στο απόσπασμα»



Κυκλοφορεί από τον Εκδοτικό Οργανισμό Λιβάνη το νέο επίκαιρο και διαφωτιστικό βιβλίο του Αλέξη Μητρόπουλου με τίτλο «Η κοινωνία στο απόσπασμα»… και αντικείμενο τις πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα.
Το τρίτο Μνημόνιο ψηφίστηκε σε ένα άρθρο, κατά παράβαση κάθε συνταγματικής ευπρέπειας και κοινοβουλευτικής τάξης και συμπληρώθηκε και με ένα –μη χαρακτηριζόμενο ως τέτοιο– «τέταρτο» Μνημόνιο, που αποτελεί η απόφαση του Eurogroup τον Νοέμβριο του 2012. Η κατάλυση των θεσμών του ανολοκλήρωτου στην Ελλάδα Κοινωνικού Κράτους έχει νομοθετηθεί ως μόνιμο κοινωνικό καθεστώς. Πρόκειται για μια διαδικασία εκτέλεσης του παρόντος και του μέλλοντος κοινωνικού χρόνου, που αλλοτριώνει όλες τις κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα! Δεν υπάρχει θεσμός ή πτυχή της δημόσιας, κοινωνικής ή ιδιωτικής ζωής που να μην απορρυθμίζεται με το αναχρονιστικό και φεουδαρχικό αυτό τερατούργημα, που μεταφέρει τη χώρα μας, με μιαν αταβιστική παλινδρόμηση, σε συνθήκες προδημοκρατικής εποχής! Οι σπουδαγμένοι νέοι φεύγουν. Η πατρίδα καταρρέει και όλοι μάς φοβίζουν για τα επερχόμενα... νέα δεινά σε περίπτωση απόρριψης του ολέθριου προγράμματος. Επομένως, αμέσως αναστροφή. Το δρόμο μάς τον έδειξαν οι πρόγονοί μας που θυσιάστηκαν στους εθνικούς και πατριωτικούς αγώνες: Αλλαγή πορείας. Αντίσταση, αυτοπροσδιορισμός, επανασυγκρότηση. Υποκειμενικά και αντικειμενικά, Μπορούμε!

 
Συνέντευξη στον Βασίλη Σκουρή στη Real news
«Τουλάχιστον μέχρι το 2060 θα λαμβάνονται κάθε χρόνο και νέα μέτρα περικοπών» δηλώνει στο Real.gr ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και Πρόεδρος της ΕΝΥΠΕΚΚ Αλέξης Μητρόπουλος, το νέο βιβλίο του οποίου για το τρίτο Μνημόνιο παρουσιάζεται αύριο από τον Αλέξη Τσίπρα, τον Νίκο Κοτζιά και τον Σάββα Ρομπόλη, με συντονιστή τον Νίκο Χατζηνικολάου. ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Τελικά η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον Γιώργο Κατρούγκαλο και τον Νίκο Κοτζιά στις 17 Ιανουαρίου στην αίθουσα της Παλαιάς Βουλής.  
«Καμμία προγραμματική μας εξαγγελία δεν εγκαταλείφθηκε εξ αιτίας της συνάντησης με τον Σόιμπλε, επισημαίνει ο Αλέξης Μητρόπουλος, τονίζοντας ότι «η ακύρωση ή η καταγγελία των Μνημονίων είναι άμεση και πρώτιστη προτεραιότητά μας» ενώ τοποθετείται και για την αντιπαράθεση με τη ΝΔ για τα θέματα βίας και τρομοκρατίας. «Η συζήτηση καταντά κωμικοτραγική! Ειδικά όταν οι διαρκείς προκλήσεις προς τις προοδευτικές δυνάμεις προέρχονται από τη ΝΔ, η οποία παλαιότερα, για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, κατηγορούσε τα στελέχη και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο κάνει και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ».
Η συνέντευξη του Αλέξη Μητρόπουλου στο Real.gr έχει ως εξής:
Στο νέο σας βιβλίο για το τρίτο μνημόνιο επιμένετε στην …ρήτρα αποικίας, όπως τη λέτε. Τι σας φοβίζει;
Μα είναι σαφές για κάθε Έλληνα που γνωρίζει ανάγνωση και γραφή.
Για πρώτη φορά στην Ιστορία του διεθνούς δανεισμού ένα -υποτίθεται- ελεύθερο κράτος παραιτείται από την ασυλία λόγω εθνικής κυριαρχίας επί όλων των στοιχείων που συγκροτούν τον διαχρονικό άυλο και υλικό του πλούτο.
Η λέξη «Ούτε το Δικαιούχο Κράτος Μέλος ούτε η Τράπεζα της Ελλάδος ούτε κανένα από τα αντίστοιχα περιουσιακά τους στοιχεία εξαιρούνται…», σε συνδυασμό με την εφαρμογή του Αγγλικού Δικαίου και την αρμοδιότητα των Δικαστηρίων του Λουξεμβούργου, που ενδεχομένως κληθούν να εφαρμόσουν, μεταξύ των άλλων, καθώς και η ρήτρα που προχτές ψήφισε η Βουλή «… Η εφαρμογή της σύμβασης τροποποίησης δεν είναι αντίθετη με τους κανόνες δημόσιας τάξης του Ελληνικού Δικαίου, με τη δημόσια τάξη στην Ελληνική Δημοκρατία, με τις διεθνείς συνθήκες ή τις γενικώς παραδεδεγμένες αρχές του Διεθνούς Δικαίου που δεσμεύουν το δικαιούχο κράτος μέλος», δημιουργούν ένα πλήρες καθεστώς ετερονομίας, παρόμοιο του οποίου δεν απαντάται πουθενά στον κόσμο!!
Το τραγικότερο, όμως, είναι ότι όλα τα περιουσιακά στοιχεία του Κράτους (πωλούμενα, αξιοποιούμενα ή καθ’οιονδήποτε τρόπο διαχειριζόμενα), υπόκεινται ως προς την υπόστασή τους και το οικονομικό τους αποτέλεσμα, ήδη από το πρώτο Μνημόνιο, στην αρμοδιότητα των δανειστών. Αυτό δημιουργεί θεσμικές συνθήκες κράτους-παρία («rogue»).
Εξάλλου, η πολιτική κοινωνία και οι θεσμοί της βρίσκονται πράγματι στο απόσπασμα. Διαλύονται, κατακερματίζονται και δεν μπορούν να συγκροτήσουν ένα βιώσιμο κράτος.
Νέα μέτρα θεωρείτε πιθανά; Γιατί ο υπουργός Οικονομικών δεσμεύεται πως αν τηρηθεί επακριβώς το Πρόγραμμα, νέα μέτρα δεν θα ληφθούν…
Μα, δεν έχετε διαβάσει τα Μνημόνια που συγκροτούν μόνιμους μηχανισμούς απομείωσης των μισθών, των συντάξεων, των κοινωνικών παροχών, βάσει των αναλογιστικών μελετών και της μη χρηματοδότησής τους από τον κρατικό προϋπολογισμό; Οι υπεύθυνοι ψεύδονται ασυστόλως όταν δηλώνουν …διστακτικοί ή …προβληματισμένοι ή …σίγουροι ότι δεν θα ληφθούν νέα μέτρα. Όποιος έχει διαβάσει τα σχετικά ΦΕΚ, βλέπει ότι, τουλάχιστον μέχρι το 2060, θα λαμβάνονται κάθε χρόνο και νέα μέτρα περικοπών.
Η ρήτρα άλλωστε της «βουλγαροποίησης» έχει ψηφιστεί από Έλληνες βουλευτές (σελ. 713 του ΦΕΚ Α 28/14-2-2012 του ν. 4046/2012-δεύτερο Μνημόνιο). Κι αυτό, ανεξαρτήτως αν το πρόγραμμα τηρηθεί ή όχι. Απλώς, εάν υπάρξουν μεγάλα δημοσιονομικά κενά, τα μέτρα θα είναι δραστικότερα.
Τελικά η συνάντηση Τσίπρα-Σόιμπλε αποτελεί συμβιβασμό με το Βερολίνο; Εγκαταλείπετε την καταγγελία του Μνημονίου και κάνετε «δεξιά στροφή», όπως σας κατηγορούν και στο εσωτερικό σας;
Καμία προγραμματική μας εξαγγελία δεν εγκαταλείφθηκε εξαιτίας της συνάντησης με τον κ. Σόιμπλε. Οι δηλώσεις του Προέδρου μας κ. Αλέξη Τσίπρα, μετά τη συνάντηση, το αποδεικνύουν.
Δεν γνωρίζω κανένα στέλεχος της μεγάλης συλλογικότητάς μας να κατηγορεί την ηγεσία για «δεξιά στροφή», όπως λέτε. Η ακύρωση ή καταγγελία των Μνημονίων είναι άμεση και πρώτιστη προτεραιότητά μας. Κανείς δεν μπορεί να στερήσει αυτό το αναφαίρετο δικαίωμα από τον ελληνικό λαό, ενόψει μάλιστα και της παταγώδους αποτυχίας των Μνημονίων ακόμη και στους οικονομετρικούς του στόχους. Πολύ περισσότερο που προξένησε μια πρωτοφανή ύφεση, εφάμιλλη πολεμικής περιόδου, και μιαν άνευ προηγουμένου ανθρωπιστική κρίση!
Η ακύρωση των Μνημονίων θα είναι η βάση για την επαναδιαπραγμάτευση ενός νέου προγράμματος ανασυγκρότησης και δανειοδότησης, σύμφωνα με τη γερμανική εμπειρία του 1953.
Χρειάζεται πιο αποφασιστική καταδίκη της βίας και της τρομοκρατίας από το κόμμα σας; Ή τουλάχιστον να μην «δίνετε πατήματα» στη ΝΔ, όπως έκαναν ακόμα και κάποιοι βουλευτές σας;
Η συζήτηση καταντά κωμικοτραγική! Ειδικά όταν οι διαρκείς προκλήσεις προς τις προοδευτικές δυνάμεις προέρχονται από τη ΝΔ, η οποία παλαιότερα, για το φαινόμενο της τρομοκρατίας, κατηγορούσε τα στελέχη και την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Το ίδιο κάνει και σήμερα με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ.
Όλοι γνωρίζουν ότι η φτώχεια και η γενικευμένη εξαθλίωση που έχουν επιφέρει τα Μνημόνια, γεννούν διάφορες μορφές κοινωνικής βίας από τα κάτω. Επομένως, πρώτιστο καθήκον όλων μας είναι να εξαλείψουμε τη βία των Μνημονίων, να αποτρέψουμε την επιδείνωση της ανθρωπιστικής κρίσης και με ταχύρρυθμες, δημόσιες (πρωτίστως) και ιδιωτικές (δευτερευόντως) επενδύσεις έντασης εργασίας, να περιορίσουμε την ανεργία, κυρίως των νέων.
Κατά τα άλλα, η πεμπτουσία της πολιτικής μας δράσης είναι η ελεύθερη και διαλεκτική αντιπαράθεση ιδεών και προγραμμάτων, που καταδικάζει κάθε μορφή βίας και τρομοκρατίας, οποιασδήποτε απόχρωσης.
Αλλά οφείλει και η δημοσιολογία και όλοι οι λειτουργοί της που έχουν ιστορική μνήμη, να μην «κουβαλάνε νερό στο μύλο» των πολιτικών σκοπιμοτήτων και της αλλαγής της «καυτής» ατζέντας της επικαιρότητας.
Όλοι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί στις εκφράσεις μας γιατί η ενεδρεύουσα τρομοκρατική μνημονιακή προπαγάνδα είναι πάντα έτοιμη να εκμεταλλευτεί ακόμη και τα σημεία στίξης σε μιαν αυθόρμητη έκφραση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου